Roşia suedeză
Considerată pe bună dreptate ca fiind ”giuvaerul raselor roşii” roşia suedeză se caracterizează prin: robusteţe, rezistentă la boli, fertilitate ridicată şi fătări foarte uşoare. De asemenea este considerată ca fiind singura rasă cu producţii de lapte apropiate de Holstein.
Roşia suedeză este o rasă de talie medie, roba de culoare roşie, înălţimea la greabăn aprox. 140 cm, greutatea unei vaci adulte fiind de aprox. 550 kg. Roşia suedeză este utilizată în întreaga lume nu doar pentru a îmbunătăţii şi ameliora rasele roşii ci şi în schemele de încrucişare cu Holstein cu scopul de a îmbunătăţii fertilitatea, pentru fătări uşoare şi sănătatea ugerului.
Statistici Roşia Suedeză:
Nr vaci înregistrate |
116.409 capete |
Kg lapte |
8.741 kg |
Grăsime, kg |
380 kg |
Grăsime, % |
4.35 % |
Proteină, kg |
308 kg |
Proteină, % |
3.5 kg |
Grăsime + proteină |
689 kg |
Calving intervalul |
13.1 luni |
Numărul de însămânţări / gestaţie |
1.75 |
Celule somatice |
81.000 |
Roşia Suedeză – Roşia Daneză – Ayrshire
Cele 3 rase nordice: Ayrshire (Finlanda), Roşia daneză (Danemarca) şi Roşia Suedeză (Suedia) împart acelaşi program de ameliorare. Cu ajutorul sistemului unic de înregistrare şi colectare a datelor pentru sănătate şi fertilitate şi datorită participării în număr mare la controlul productivităţii se creează condiţii perfecte pentru o selecţie eficientă.
Viking Genetics testează peste 200 de tauri în fiecare an.
Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele de producţie:
Index lapte se ia în calcul cantitatea de lapte |
+ 219 kg lapte |
Index grăsime se ia în calcul cantitatea de grăsime |
+ 9.9 kg grăsime |
% grăsime se ia în calcul % de grăsime |
+ 0.12% |
Index proteină se ia în calcul % de proteină |
+ 7.2 kg proteină |
% proteină se ia în calcul % de proteină |
+ 0.08% |
Index producţie carne se utilizează informaţii primite de la abatoare. Include producţia de carne şi clasificarea carcaselor |
+ 11 g/zi. O valoare de abatorizare ridicată a tăuraşilor |
Calculul indexului de producţie |
– 0.25 x index lapte + 0.25 x index grăsime + 1 x index proteină |
Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele funcţionale:
Fertilitate fiice se calculează utilizând următoarele informaţii: fertilitatea juninciilor şi a multiparelor, numărul de însămânţări, intervalul dintre fătare şi prima însămânţare, întervalul dintre prima însămânţare şi ultima însămânţare, rata de neîntoarcere |
reducerea cu 6.6 zile a perioadei dintre fătare şi concepţie şi o reducere cu 0.08 a numărului de însămânţări / gestaţie. |
Fătări datorate tatălui se calculează utilizând următoarele informaţii: fătări dificile şi viţei născuţi morţi la prima fătare şi urmatoarele fătări. |
reducerea fătărilor dificile cu 2% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi. |
Fătări datorate tatăului mamei Abilitatea fiicelor taurului de a da naştere la viţei vii la prima fătare. |
reducerea fătărilor dificile cu 2.5% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi. |
Sănătate uger se calculează utilizând informaţii (despre afecţiunile glandei mamare) provenite de la medicii veterinari, informaţii obţinute de la COP, celule somatice, reforme datorate mastitelor. sentru a putea creşte siguranţa acestui index sunt utilizate şi informaţii legate de conformaţie (adîncimea ugerului). |
cu 1.5% mai puţine tratamente în prima lactaţie. cu 2.5% mai puţine tratamente în lactaţia a doua şi a treia. |
Alte caractere de sănătate se calculează utilizând informaţii provenite de la medicii veterinari altele decât afecţiunile glandei mamare precum şi cauzele reformelor. afecţiunile sunt divizate în 4 caractere secundare: tulburări de reproducţie, afecţiuni cu localizare la nivelul fundamentului, tulburări metabolice. |
cu 2.7% mai puţine tratamente pentru afecţiuni reproductive, tulburări metabolice şi afecţiuni ale ongloanelor, articulaţiilor, membrelor în prima şi a doua lactaţie. cu 3.5% mai puţine tratamente pentru aceleaşi afecţiuni în lactaţia a treia. |
Sănătatea ongloanelor sunt utilizate informaţiile raportate de către podotehnişti (boli infecţioase, laminite, diferite leziuni cu accent ridicat pe ulcerul podal), în total 10 afecţiuni ale ongloanelor. |
|
Viteza de muls (de cedare a laptelui)
|
9.5 g grăsime + proteină mai multă / pe minut (date colectate de la roboţii de muls şi din observaţiile fermierilor) |
Longevitate durata de utilizare din prima zi de lactaţie până la maxim 365 zile de lactaţie. informaţiile utilizate provin din primele 5 lactaţii. |
durata de utilizare creşte cu 34 zile |