Ayrshire

Rasă originală din Scoţia, Ayrshire este cea mai importantă rasă de lapte din Finlanda, în controlul oficial al producţiei fiind înregistrate peste 140.000 de capete adică 61% din totalul vacilor aflate în control. Peste 40% din însămânţările artificiale sunt realizate cu tauri tineri. Finlanda este una dintre puţinele ţări din lume care utilizează atât de intensiv taurii tineri. Aproximativ 125 tauri sunt testaţi în fiecare an, numărul de doze de msc utilizate pe vaci aflate în control fiind de aproximativ 1300 / taur aflat în testare. Aproximativ 50% din efectivul aflat în control este însămânţat cu cei mai buni tauri iar vacile care nu mai prezintă interes pentru programul de ameliorare sunt însămânţate cu tauri din rasele de carne.

Ayrshire este o rasă de talie medie, caracter puternic, bălţată roşu cu alb, oricare dintre culori poate domina. Capul fin, caracteristic raselor de lapte, gâtul curat, umerii fini, pieptul adânc, puternic. Toracele, coastele trădează caracterul de lapte al rasei, pielea fină, moale, pliabilă. Scheletul fin, bine proporţionat. Ugerul foarte bine dezvoltat, puternic, lung, lat cu o textură mătăsoasă, puternic ataşat cu ajutorul unui ligament bine dezvoltat. Mameloanele cu orientare si lungimi corecte pretabilitate pentru mulsul mecanic. Rasă se caracterizează prin: producţii mari de lapte cu conţinut ridicat în proteină şi grăsime, conversie eficientă a furajelor, rezistentă şi liberă de boli.

Statistici Ayrshire Finlanda:

Nr vaci înregistrate

143.100 capete

Kg lapte

8.574 kg

Grăsime, kg

366 kg

Grăsime, %

4.27 %

Proteină, kg

295 kg

Proteină, %

3.44 %

Grăsime + proteină

661 kg

Calving intervalul

13.5 luni

Numărul de însămânţări / gestaţie

1.96

Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele de producţie:

Index lapte

se ia în calcul cantitatea de lapte

+ 219 kg lapte

Index grăsime

se ia în calcul cantitatea de grăsime

+ 9.9 kg grăsime

% grăsime

se ia în calcul % de grăsime

+ 0.12%

Index proteină

se ia în calcul % de proteină

+ 7.2 kg proteină

% proteină

se ia în calcul % de proteină

+ 0.08%

Index producţie carne

se utilizează informaţii primite de la abatoare. Include producţia de carne şi clasificarea carcaselor

+ 11 g/zi. O valoare de abatorizare ridicată a tăuraşilor

Calculul indexului de producţie

– 0.25 x index lapte + 0.25 x index grăsime + 1 x index proteină

Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele funcţionale:

Fertilitate fiice

se calculează utilizând următoarele informaţii: fertilitatea juninciilor şi a multiparelor, numărul de însămânţări, intervalul dintre fătare şi prima însămânţare, întervalul dintre prima însămânţare şi ultima însămânţare, rata de neîntoarcere

reducerea cu 6.6 zile a perioadei dintre fătare şi concepţie şi o reducere cu 0.08 a numărului de însămânţări / gestaţie.

Fătări datorate tatălui

se calculează utilizând următoarele informaţii: fătări dificile şi viţei născuţi morţi la prima fătare şi urmatoarele fătări.

reducerea fătărilor dificile cu 2% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi.

Fătări datorate tatăului mamei

Abilitatea fiicelor taurului de a da naştere la viţei vii la prima fătare.

reducerea fătărilor dificile cu 2.5% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi.

Sănătate uger

se calculează utilizând informaţii (despre afecţiunile glandei mamare) provenite de la medicii veterinari, informaţii obţinute de la COP, celule somatice, reforme datorate mastitelor. sentru a putea creşte siguranţa acestui index sunt utilizate şi informaţii legate de conformaţie (adîncimea ugerului).

cu 1.5% mai puţine tratamente în prima lactaţie.

cu 2.5% mai puţine tratamente în lactaţia a doua şi a treia.

Alte caractere de sănătate

se calculează utilizând informaţii provenite de la medicii veterinari altele decât afecţiunile glandei mamare precum şi cauzele reformelor. afecţiunile sunt divizate în 4 caractere secundare: tulburări de reproducţie, afecţiuni cu localizare la nivelul fundamentului, tulburări metabolice.

cu 2.7% mai puţine tratamente pentru afecţiuni reproductive, tulburări metabolice şi afecţiuni ale ongloanelor, articulaţiilor, membrelor în prima şi a doua lactaţie.

cu 3.5% mai puţine tratamente pentru aceleaşi afecţiuni în lactaţia a treia.

Sănătatea ongloanelor

sunt utilizate informaţiile raportate de către podotehnişti (boli infecţioase, laminite, diferite leziuni cu accent ridicat pe ulcerul podal), în total 10 afecţiuni ale ongloanelor.

Viteza de muls (de cedare a laptelui)

9.5 g grăsime + proteină mai multă / pe minut (date colectate de la roboţii de muls şi din observaţiile fermierilor)

Longevitate

durata de utilizare din prima zi de lactaţie până la maxim 365 zile de lactaţie. informaţiile utilizate provin din primele 5 lactaţii.

durata de utilizare creşte cu 34 zile