Aubrac
Rasă foarte veche din Franţa, originară din munţii Aubrac (sudul masivului Central). Crescută în principal în departamentul Aveyron, Cantal, Lozere şi Haute-Loire, de-a lungul timpului s-a răspândit în special în zonele dificile, improprii altor rase: zona montană (Aude, Puy-de-Dôme, Pirineii Orientali, etc) şi platourile înalte calcaroase (Gard, Hérault, Landes, etc). Iniţial crescută ca şi rasă mixtă (laptele este utilizat la obţinerea brânzei Laguiole) ulterior după cel de-al doilea război mondial a fost crescută în special pentru producţia de carne. Deşi registrul genealogic datează din 1893 selecţia a început cu mulţi ani înainte (secolul 17, călugării din ordinul Benedectin care trăiau în mănăstirea oraşului Aubrac).
Rasa este recunoscută pentru:
- rezistenţa ridicată la boli,
- foarte uşor de întreţinut,
- longevitate remarcabilă,
- fătări uşoare (98%),
- fertilitate excelentă (1 viţel / an; calving intervalul 375 zile),
- calităţi maternale excelente!
- perfectă pentru programele de încrucişări industriale.
Rasă de talie medie (vacile adulte: înălţimea la grebăn 130cm, 550 – 800kg, taurii: înălţimea la grebăn 140 cm, 900 – 1200kg), culoare cafenie-roşiatică, mai închisă în jurul ochilor şi a botului care se continuă cu culoarea albă, pielea de culoare neagră, coarnele în formă de liră. Gâtul scurt, pieptul larg, crupa musculoasă, picioarele scurte şi puternice.
În Franţa peste 60% din vaci sunt însămânţate cu Charolaise datorită fătărilor uşoare.
Greutatea la 210 zile |
Aubrac |
Charolais x Aubrac |
Tăuraşi |
271 kg |
278 kg |
Viţele |
238 kg |
246 kg |