Charolaise

Rasă originară din Franţa, una dintre cele mai cunoscute si răspândite rase de carne din lume. Iniţial crescută pentru muncă, carne şi lapte ulterior selecţia a fost orientată spre carne. În 1864 a fost înfiiţat primul registrul genealogic al rasei. Datorită adaptabilităţii ridicate rasa este crescută în peste 70 de ţări. Rasa se caracterizează printro conversie foarte ridicată a furajelor în special a furajelor fibroase.
Rasa este utilizată foarte mult şi în încrucişările de absorbţie sau industriale cu alte rase. Conţinutul în grăsime al cărnii este de aproximativ 10%, mult mai redus în comparaţie cu al altor rase de carne (15% – 30%). Pe scurt rasa prezintă următoarele avantaje: viteză de creştere ridicată, carcase foarte grele, % redus de grăsime, valorificare ridicată a fibroaselor, ingestă ridicată, rasă docilă, instinct matern şi longevitate.
Culoarea robei este alb-gălbuie, rasă de talie mare, masivă, constituţie robustă, trunchi cilindric foarte bine îmbrăcat în muşchi, crupa bine dezvoltată (efectul culard frecvent întâlnit), precocitate mijlocie (prima fătare în jurul vîrstei de 2.8 – 3 ani), sporul mediu zilnic în conditii normale de îngrăşare: 1000 – 1300 grame dar poate depăşii 2000g în condiţii intensive de îngrăşare.

Programul Charolaise eXcellente

excellence-charolais

La începutul anilor ’80 cererea din ce în ce mai mare de viţei foarte tineri (15 zile – 3 săptămâni) şi în special pentru viţeii metişi care prezentau calităţi foarte bune pentru abatorizare, a atins valori ridicate. Datorită acestei situaţii noi a apărut programul naţional CULARD cu scopul de a satisface cerinţele acestei pieţe.

Cunoscut în momentul de faţă sub denumirea de ”PROGRAMUL CHAROLAISE eXcellente” acest program de selecţie a devenit foarte popular în Franţa şi în alte ţări datorită calităţii produselor sale şi nu în ultimul rând câştigului economic ridicat generat fermierilor.

Despre program (click aici pentru pps Charolaise)
Obiectivul: selecţia de tauri Charolaise a căror descendeţă la vârsta de 3 săptămâni să prezinte caracteristicile dorite; fătări uşoare, conformaţie şi aptitudinile pentru abatorizare, schelet fin.
Recrutarea tăuraşilor se face în 2 moduri:
achiziţii direct din fermă: tauri în vârsta de 14 – 18 luni, se aleg exemplarele cu musculatura dezvoltată (de preferat cu efect culard), exemplarele cu schelet fin,embriotransfer: se utilizează taurii cei mai buni pentru a beneficia la maxim de genetica cea mai valoroasă,
Se recrutează aproximativ 10 tăuraşi în fiecare an din ferme şi se obţin din embriotransfer 20 de tăuraşi.

Tăuraşi la sfîrşitul perioadei de testare

Tăuraşi la sfîrşitul perioadei de testare

Tăuraşi la sfîrşitul perioadei de testare

Femele donatoare de embrioni

Testarea se face în special în departamentul Haute-Loire regiune în care încrucişările industriale reprezintă peste 60%. Fiecare taur se testează pe 120 – 150 de descendeţi la vârsta de 3 săptămâni (majoritatea metişi de Charolaise cu Montbelairde sau Holstein), se urmăreşte dezvolarea musculaturii din diferite zone corporale, fineţea scheletului, culoarea, etc. Genotipizarea pentru gena culard (prezenţa în stare homozigotă sau nu a genei) se poate realiza foarte rapid prin prelevarea unei probe de sânge sau chiar din analiza materialului seminal.

In fiecare an se însămânţează peste 130000 de vaci doar în interiorul cooperativei. Materialul seminal congelat provenit de la taurii Charolaise eXcellente se comercializează în foarte multe ţări: Anglia, Irlanda, Elveţia, Africa de Sud, Romania, etc.

Caracteristicile taurilor Charolaise eXcellente:

  1. fătări uşoare,
  2. schelet fin,
  3. musculatura dezvoltată – efect culard.

Holstein x Charolaise eXcellente:

small-one small-two

Montbeliarde x Charolaise eXellente:

charolaise-exellente-1 charolaise-exellente-2

Salers x Charolaise eXellente:

charolaise-exellente-3 charolaise-exellente-4
charolaise-exellente-5 charolaise-exellente-6

Aubrac x Charolaise eXellente:

charolaise-exellente-7 charolaise-exellente-8
charolaise-exellente-10 charolaise-exellente-9