Rasă de carne constituită relativ recent se caracterizează printr-o dezvoltare şi conformaţie extremă pentru producţia de carne. Rasa s-a format în Belgia (zona centrală şi superioară a Belgiei) prin încrucişarea raselor locale cu exemplare din rasa Shorthorn aduse din Marea Britanie. Se consideră că ar fi existat şi o contribuţie a rasei Charolaise (Franţa) la formarea rasei. Primele documente care se referă la această rasă datează din 1807 (George Culley). Iniţial rasă mixtă (lapte-carne) datorită situaţiei economice (cererea ridicată de carne de vită) crescătorii au realizat o selecţie în favoarea producţiei de carne.
Dezvoltarea modernă a rasei se datorează profesorului Hanset (1950, centrul de însămânţări artificiale din Liege).
Caracteristica principală a acestei rase o constituie hipertrofia musculaturii. Acest tip de hipertrofie (double-muscling) sau efect culard (prezent şi la alte rase) se datorează unei mutaţii apărute în mod spontant la nivelul genei care codifică miostatina (proteină care intervine în controlul dezvoltarii musculaturii). Alte efecte ale acestei mutaţii sunt: capacitatea ridicată de conversie a furajelor, reducerea depuneriilor de grăsime, o dezvoltare mai redusă a ţesutului osos, incindenţa foarte ridicată a fătărilor dificile (de cele mai multe ori prin cezariană). Se consideră că proporţia musculaturii este cu aproximativ 20% mai mare decât al exemplarelor din alte rase de carne care nu au acest tip de mutaţie.

Numele rasei provine de la culoarea robei caracteristică gri-albastru dar culoarea poate varia totuşi de la alb complet până la negru.