Intrebare: Ce este PROCROSS-ul?

Raspuns: PROCROSS-ul reprezinta singurul program de metisare verificat si care utilizeaza cei mai buni tauri din urmatoarele 3 rase: Rosie Suedeza, Montbeliarde si Holstein.

Intrebare: De ce 3 rase?

Raspuns: Capturarea si mentinerea heterozisului reprezinta cheia unui program eficient de metisare. Odata ce fermierul beneficiaza de bonusul oferit de efectul heterozis se doreste în continuare ca acesta sa nu se reduca sub 75%. În cazul utilizarii a 2 rase diferite efectul heterozis (vigoarea hibirida) scade la 50% în generatia a 2-a stabilizându-se la 67% în final. O schema cu 4 rase înseamna un heterozis superior dar contributia fiecarei rase e mult diminuata. Cea mai optima varianta o reprezinta varianta cu 3 rase, heterozisul stabilizându-se la 86%.

Intrebare: Cum se poate începe?

Raspuns:

Însamântarea junincilor de Holstein sau a întregului efectiv cu material seminal congelat provenit de la tauri de Rosie Suedeza ofera siguranta supravietuirii unui numar foarte mare de vitei datorita fatarilor extrem de usoare. Ulterior, metisii de Holstein x Rosie Suedeza (juninci sau vaci) vor fi însamântati cu material seminal congelat provenit de la tauri de Montbeliarde. Junincile de Holstein x Montbeliarde vor fi însamântate cu material seminal congelat provenit de la tauri de Rosie Suedeza.

Intrebare: Exista diferente în ceea ce priveste greutatea între Holstein si Montbeliarde?

Raspuns: metisii de Holstein x Montbeliarde nu au cerinte speciale legate de dimensiunea cusetelor, etc dar sunt mult mai robusti, greutatea corporala în vârful lactatiei va fi cu aprox. 100 – 150 kg mai ridicata decât în cazul Holstein-ului. Montbeliarde ofera genetic conditie corporala combinatiei Holstein x Montbeliarde, masa care nu provine dintrun consum mai ridicat de furaje.

Intrebare: încrucisarea cu Montbeliarde si Rosia Suedeza determina o îmbunatatire a compozitiei laptelui? (% de grasime si proteina)?

Raspuns: În majoritatea cazurilor raspunsul este DA.

Rosia Suedeza: % de grasime 4.35, % de proteina 3.50.

Montbeliarde: % de grasime 3.91, % de proteina 3.28.

Intrebare: Ce temperament are rasa Montbeliarde?

Raspuns: metisii de Holstein x Montbeliarde: temperament calm, docile usor de lucrat.

Intrebare: Sunt potriviti metisii pentru pasunat (exploatarea pe pasuni)?

Raspuns: Metisii se preteaza mult mai bine exploatarii pe pasune decât Holstein-ul, îsi pastreaza conditia corporala fara a se reduce productiile de lapte.

Intrebare: Cum au loc fatarile?

Raspuns: % fatarilor dificile sau al viteilor morti la nastere a scazut foarte mult în cazul metisilor.

Intrebare: Productia de lapte în cazul metisilor este mai redusa comparativ cu a Holstein-ului pur?

Raspuns: Experienta din SUA arata ca productia de lapte a metisilor s-a redus usor dar : % de grasime si % de proteina a crescut simtitor.

Intrebare: Care sunt beneficiile metisarii?

Raspuns: Vigoarea hibrida sau heterozisul este beneficiul principal. Produsii vor mostenii genele cele mai valoroase ale parintilor al caror efect va fi: îmbunatatirea sanatatii, productiei de lapte, fertilitatii, longevitatii si ratei de supravietuire a viteilor.

Intrebare: Se reduce numarul de celule somatice în cazul metisilor?

Raspuns: Datele dovedesc ca numarul de celule somatice s-a redus simtitor în doar 2 generatii. De asemenea numarul cazurilor de mastite s-a redus iar raspunsul la tratamente s-a îmbunatatit simtitor.

Intrebare: Sunt metisii mai sanatosi?

Raspuns: Cu siguranta! Vigoarea hibrida si caracteristicile celor 3 rase determina o conditie corporala superioara rasei Holstein.

Intrebare: Cum e reproductia în cazul metisilor?

Raspuns: Excelenta! Se considera ca rezultatele superioare se datoreaza vigorii hibride si conditiei corporale din primele 100 zile dupa fatare.

Intrebare: Reformele au o valoare mai ridicata?

Raspuns: Datorita conditiei corporale valoarea reformelor prin abatorizare va fi mult mai ridicata.

Intrebare: Taurasii au un spor mediu zilnic mai ridicat?

Raspuns: Taurasii au un spor mediu zilnic mult mai ridicat, sunt mult mai valorosi.

Intrebare: Se pierde uniformitatea în ceea ce priveste talia?

Raspuns: Nu. Daca se respecta schema de metisare 3-rasiala nu vor exista probleme în ceea ce priveste uniformitatea.

Intrebare: Vor exista suficiente juninci pentru înlocuire si pentru vânzare?

Raspuns: Su siguranta va exista un exces de juninci ce pot fi valorificate.

Intrebare: Exista vreun efect favorabil în ceea ce priveste funamentul, articulatiile?

Raspuns: Da, datorita oaselor mai robuste, datorita ongloanelor de culoare neagra mostenite de la Rosia Suedeza, problemele legate de fundament se vor reduce.