Heatime/Ruminact
Rumegarea (descarcă aici)
Rumegarea reprezintă un indicator important pentru monitorizare sănătăţii vacilor.
Fermierii, nutriţioniştii şi medicii veterinari urmăresc şi utilizează de foarte mult timp rumegarea, durata rumegării, zgomotele din timpul rumegării ca şi sursă de informaţii pentru monitorizarea statusului de sănătate şi a bunăstării.
În medie, conform studiilor, o vacă rumegă între 450 – 500 minute/24h. Orice scădere a duratei rumegării înseamnă că ceva afectează funcţia normală a rumenului. Astfel prin monitorizarea rumegării se pot obţine informaţii foarte importante, utile în luarea unor decizii privind diagnosticul, prevenţia şi tratamentul aplicat.
O modificare a duratei rumegării imediat după fătare poate fi un indicator al unor probleme metabolice sau al altor boli ca de exemplu mamitele. Revenirea rumegării la valorile normale poate fi de asemenea un indicator ca tratamentul aplicat a fost corect.
Orice schimbare/modificare a unei raţii poate fi imediat observată sau mai bine spus evaluată prin monitorizarea mediei rumegării grupei sau cirezii respective. Astfel se pot lua decizii în legătura cu corectarea şi modificarea raţiilor.
Importanţa odihnei: în mod normal vacile utilizează aproximativ 1/3 din timp pentru a rumega, perioadă pe care ar trebui să o petreacă în mod normal în decubit. Din acest motiv o mare parte a rumegării se desfăşoară pe durata nopţii şi amiezii.
Orice perturbarea a timpului de odihnă care se poate întâmpla de exemplu atunci când vacile sunt obligate să se deplaseze foarte mult pentru a ajunge la locul de odihnă, sau în timpul estrului când activitatea este ridicată va determina o reducere a rumegării. Astfel monitorizând activitatea şi rumegarea în acelaşi timp se pot obţine rezultate foarte exacte legate de sănătate, bunăstare şi depistarea căldurilor.
Nutriţia şi rumegarea: durata rumegării este determinată de cantitatea şi calitatea furajelor. Studiile recente arată că vacile cu producţii mari de lapte au tendinţa de a consuma mai multă substanţă uscată, consumă o cantitate mai mare de furaje întrun timp mai scurt, rumegă mai mult timp şi consumă mai multă apă comparativ cu vacile cu producţii medii.
Rumegarea indicator al bunăstării: bunăstarea este influenţată de factori interni şi externi; factorii interni fiind: statusul nutriţional, orice durere, statusul imunologic, agenţii infecţioşi cu care se confruntă iar factorii externi: condiţiile meteo, socializarea, adăpostul, etc. Deoarece rumegarea poate fi controlată, orice deranj, durere, afecţiune o poate reduce sau oprii. Astfel, în timpul estrului durata rumegării se reduce. Acelaşi lucru se poate întâmpla înainte de fătare şi după.