Însilozarea lucernei – ghid simplu
ÎNSILOZAREA LUCERNEI – ghid simplu pentru fermieri
-
Ce este însilozarea?
Răspuns: metodă de conservarea prin murare (care are loc în lipsa aerului, anaerobioză), la un pH acid (aproximativ 4 (aciditatea sau alcalinitatea este determinată de pH, acesta se masoară pe o scară de la 0 la 14, astfel 0 = foarte acid, 14 = foarte alcalin, 7 = neutru),
-
Care din următoarele furaje se pot însiloza mai ușor și de ce: porumbul sau lucerna ?
Răspuns: dacă se respectă regulile de însilozare ambele furaje se pot însiloza foarte ușor. Porumbul se poate însiloza mai ușor (conține mai mulți carbohidrați mai ușor decât lucerna).
-
Fân de lucernă sau siloz de lucernă? Avantaje / dezavantaje
Răspuns:
- mai mulți nutrienți în silozul de lucernă în special datorită faptului că se reduc pierderile de frunze (frunzele de lucernă pot avea peste 60% proteină brută pe kilogramul de substanță uscată, comparativ cu șrotul de soia are aproximativ 44 – 46% proteină brută) În cazul fânului de lucernă se pierd foarte multe frunze (prin uscare, manipulare) reducându-se foarte mult conținutul în proteină, fibră cu digestibilitate ridicată.
- lucrările de însilozare (cosire, transport, forța de muncă) se fac mult mai rapid (se lucrează mai repede, nu avem nevoie de foarte multe zile însorite),
- vacile, tăurașii, tineretul consumă cu mai multă plăcere silozul de lucernă (palatabilitate) decât fânul de lucernă, chiar și în condițiile cu călduri mari (vara),
- silozul de lucernă este mult mai simplu de utilizat în remorca tehnologică decât fânul de lucernă (uzura cuțitelor este mai mare daca se utilizează fânul, timpul de tocare și consumul de combustibil este mai mic dacă se utilizeaza silozul de lucernă.
- și nu în ultimul rând, un siloz bun din lucernă poate reduce cheltuielile cu achiziția de șroturi (soia sau rapiță sau floarea soarelui).
-
Perioada optimă de însilozare a lucernei și înălțimea plantei în momentul cosirii
Răspuns:
- stadiul de buton floral – 10% înflorire (adica înainte de înflorire când aproximativ 10% din plante sunt înflorite. Antenție! In situația în care suprafața de însilozat este foarte mare trebuie să se țină cont de faptul că o parte din plante pot trece de stadiul de înflorire reducându-se astfel calitatea silozului.
- Cand planta are aproximativ 40 – 50cm înălțime.
-
Înalțimea de tăiere/cosire a lucernei, când se fertilizează lucerna
Răspuns:
- aproximativ 10cm de la nivelul solului! La o înălțime de 2cm există aproximativ 83000 de spori butirici / gram (o bacterie care este responsabilă de o fermentație nedorită) comparativ cu 4000 de spori câți există la în situația tăierii la 10cm!
- Un alt avantaj îl consituie faptul ca primii 10cm din plantă au un conținut mai ridicat de lignină (o substanță organică, asemănătoare cu celuloza dar care nu poate fi digerată de către rumegătoare).
- Plantele tăiate la 10cm vor crește mult mai rapid decât cele tăiate la 2cm!
- Pentru producții mari de lapte ne dorim furaje de calitate și nu cantitate!
- Nu fertilizați lucerna înainte de cosire. Fertilizarea să se facă cu aproximativ 4 săptămâni înainte de cosire !
-
Conținutul de substanță uscată ideal pentru însilozarea lucernei
Răspuns: aproximativ 30 – 35 – 45% substanță uscată. Determinarea substanței uscate se poate face cu ajutorul cuptorului cu microunde sau cu ajutorul unor dispozitive (cuptoare). Principiul este simplu: se cântărește o proba (de exemplu 1 kg de lucernă cosită la stadiul menționat la punctul 4 și la înalțimea de 10 cm) se introduce în cuptorul pentru determinarea substanței uscate, se încălzește (conform indicațiilor producătorului) după care se cântărește lucerna uscată care reprezintă substanța uscată iar diferența este reprezentată de apă. Există si alte metode mai puțin exacte de estimare a conținului de apă. Pentru că frunzele de lucernă pierd apa mult mai rapid decât tulpina se recomanda cositoare cu tamburi care zdrobesc tulpina de lucernă reducându-se astfel durata de pălire.
7. Care dintre coase este cea mai productivă?
Răspuns: în medie se poate obține aproximativ 12 tone de substanță uscată / hectar / an din care:
- coasa 1: aproximativ 50%,
- coasa 2: aproximativ 30%,
- coasa 3: aproximativ 20%.
-
Care este dimensiunea de tocare a lucernei?
Răspuns: se recomanda următoarele dimensiuni:
- dacă conținutul în substanță uscată e mai mare de 30% se recomandă 5 – 2cm (astfel tasarea se va putea realiza foarte ușor, riscul apariției mucegaiurilor se va reduce
- sub 30% substanță uscată se poate toca și la 5cm deoarece tasarea nu mai reprezintă o problemă și riscul apariției mucegaiurilor este mult mai redus.
-
Fertilizanți recomandați: ierburi și lucernă
Răspuns:
- ierburile au un necesar mai ridicat de azot și potasiu,
- lucerna are un necesar mai ridicat de fosfor, molibden, bor,
- se consideră că sulful devine din ce în ce mai important pentru ierburi și leguminoase datorită conțintului/disponibilității din ce în ce mai reduse în sol.
- utilizarea îngrășămintelor foliare, moderne, cu aminoacizi, etc – cresc productivitatea și calitatea silozului
- de recomandat verificare pH-ului din sol și amendarea acestuia dacă este necesar.
-
Tasarea silozului de lucernă, greutatea pentru 1 m3
Răspuns: aproximativ 200 – 250kg substanță uscată/1 m3 adică 600 – 750kg/1 m3
-
Variante de însilozare frecvent întîlnite în Romania
Răspuns:
- în baloți înfoliați (cu folie de 750mm sau 500mm),
- în celule de siloz (cu pereți din beton, în gropi, etc),
- celulele de siloz trebuie curățate, pereții reparați, desinfecție înainte de a începe încărcarea,
- tasarea se va face cu utilaje (tractoare, șenilate) care vor fi utilizate doar pentru tasare și care nu vor părăsi celula pe durata tasării (înainte de tasare se vor igieniza, în special anvelopele pentru a împiedica însămânțarea cu bacterii butirice din sol).
- Silozul se acopera cu folie substrat (de vidare, 40 microni grosime) apoi cu folie de protecție (150 microni grosime) și daca este necesar cu plasă pentru protecție (150 – 300 grame/m2).
-
Utilizarea inoculanților pentru însilozarea lucernei
Răspuns: foarte importantă pentru că:
- favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor ‘‘bune’’ (bacteriile lactice) în detrimentul celor ‘‘rele’’ (bacteriile butirice, clostridiile, enterobacterii, bacili, drojdii, mucegaiuri,
- inhibă fermentația aerobă (nedorită), favorizând fermentația anaerobă (dorită),
- a reduce pierderile de proteină,
- pentru a aduce pH-ul silozului în domeniul acid (în jurul valorii de 4) cât mai rapid posibil,
- pentru a proteja silozul împotriva fermentațiilor nedorite, mucegaiurilor,
- pentru a oferii protecție silozului în momentul deschiderii (celula trebuie astfel dimensionată încât consumul de siloz să se facă în aproximativ 2-3 zile maxim pe timp de iarnă și 1-2 zile pe timp de vară),
- cresc digestibilitatea silozului (utilizarea enzimelor alături de bacterii în inoculant crește digestibilitatea fibrei din lucernă şi disponibilitatea zaharurilor pentru bacteriile ‘‘bune’’),
- inoculanții reduc pierderile de substanță uscată (fermentațiile nedorite pot duce la pierderea a 20 – 25% din substanța uscată),
- creșterea plăcerii de a consuma furajul (palatabilitate), un siloz stricat nu va fi consumat cu plăcere,
- exemple de bacterii care se găsesc în inoculanți (Lactobacillusplantarum, Pediococcus acidilactici, Pediococcus pentosaceus, Lactobacillus buchneri)
pentru informații suplimentare, comenzi (inoculanți, folie de siloz, etc), consultanță:
0729894525,
mariusvet@gmail.com