Roşia suedeză

Considerată pe bună dreptate ca fiind ”giuvaerul raselor roşii” roşia suedeză se caracterizează prin: robusteţe, rezistentă la boli, fertilitate ridicată şi fătări foarte uşoare. De asemenea este considerată ca fiind singura rasă cu producţii de lapte apropiate de Holstein.

Roşia suedeză este o rasă de talie medie, roba de culoare roşie, înălţimea la greabăn aprox. 140 cm, greutatea unei vaci adulte fiind de aprox. 550 kg. Roşia suedeză este utilizată în întreaga lume nu doar pentru a îmbunătăţii şi ameliora rasele roşii ci şi în schemele de încrucişare cu Holstein cu scopul de a îmbunătăţii fertilitatea, pentru fătări uşoare şi sănătatea ugerului.

Statistici Roşia Suedeză:

Nr vaci înregistrate

116.409 capete

Kg lapte

8.741 kg

Grăsime, kg

380 kg

Grăsime, %

4.35 %

Proteină, kg

308 kg

Proteină, %

3.5 kg

Grăsime + proteină

689 kg

Calving intervalul

13.1 luni

Numărul de însămânţări / gestaţie

1.75

Celule somatice

81.000

Roşia Suedeză – Roşia Daneză – Ayrshire

Cele 3 rase nordice: Ayrshire (Finlanda), Roşia daneză (Danemarca) şi Roşia Suedeză (Suedia) împart acelaşi program de ameliorare. Cu ajutorul sistemului unic de înregistrare şi colectare a datelor pentru sănătate şi fertilitate şi datorită participării în număr mare la controlul productivităţii se creează condiţii perfecte pentru o selecţie eficientă.

Viking Genetics testează peste 200 de tauri în fiecare an.

Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele de producţie:

Index lapte

se ia în calcul cantitatea de lapte

+ 219 kg lapte

Index grăsime

se ia în calcul cantitatea de grăsime

+ 9.9 kg grăsime

% grăsime

se ia în calcul % de grăsime

+ 0.12%

Index proteină

se ia în calcul % de proteină

+ 7.2 kg proteină

% proteină

se ia în calcul % de proteină

+ 0.08%

Index producţie carne

se utilizează informaţii primite de la abatoare. Include producţia de carne şi clasificarea carcaselor

+ 11 g/zi. O valoare de abatorizare ridicată a tăuraşilor

Calculul indexului de producţie

– 0.25 x index lapte + 0.25 x index grăsime + 1 x index proteină

Valoarea a + 10 unităţi pentru caracterele funcţionale:

Fertilitate fiice

se calculează utilizând următoarele informaţii: fertilitatea juninciilor şi a multiparelor, numărul de însămânţări, intervalul dintre fătare şi prima însămânţare, întervalul dintre prima însămânţare şi ultima însămânţare, rata de neîntoarcere

reducerea cu 6.6 zile a perioadei dintre fătare şi concepţie şi o reducere cu 0.08 a numărului de însămânţări / gestaţie.

Fătări datorate tatălui

se calculează utilizând următoarele informaţii: fătări dificile şi viţei născuţi morţi la prima fătare şi urmatoarele fătări.

reducerea fătărilor dificile cu 2% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi.

Fătări datorate tatăului mamei

Abilitatea fiicelor taurului de a da naştere la viţei vii la prima fătare.

reducerea fătărilor dificile cu 2.5% şi cu 1% a viţeilor născuţi morţi.

Sănătate uger

se calculează utilizând informaţii (despre afecţiunile glandei mamare) provenite de la medicii veterinari, informaţii obţinute de la COP, celule somatice, reforme datorate mastitelor. sentru a putea creşte siguranţa acestui index sunt utilizate şi informaţii legate de conformaţie (adîncimea ugerului).

cu 1.5% mai puţine tratamente în prima lactaţie.

cu 2.5% mai puţine tratamente în lactaţia a doua şi a treia.

Alte caractere de sănătate

se calculează utilizând informaţii provenite de la medicii veterinari altele decât afecţiunile glandei mamare precum şi cauzele reformelor. afecţiunile sunt divizate în 4 caractere secundare: tulburări de reproducţie, afecţiuni cu localizare la nivelul fundamentului, tulburări metabolice.

cu 2.7% mai puţine tratamente pentru afecţiuni reproductive, tulburări metabolice şi afecţiuni ale ongloanelor, articulaţiilor, membrelor în prima şi a doua lactaţie.

cu 3.5% mai puţine tratamente pentru aceleaşi afecţiuni în lactaţia a treia.

Sănătatea ongloanelor

sunt utilizate informaţiile raportate de către podotehnişti (boli infecţioase, laminite, diferite leziuni cu accent ridicat pe ulcerul podal), în total 10 afecţiuni ale ongloanelor.

Viteza de muls (de cedare a laptelui)

9.5 g grăsime + proteină mai multă / pe minut (date colectate de la roboţii de muls şi din observaţiile fermierilor)

Longevitate

durata de utilizare din prima zi de lactaţie până la maxim 365 zile de lactaţie. informaţiile utilizate provin din primele 5 lactaţii.

durata de utilizare creşte cu 34 zile