Originară din Cantal (Masivul Central din Franţa), Salers este o rasă de carne, de talie mare (vacile adulte: înăţimea de grebăn 1.44 cm, 650 – 850 kg, taurii: înăţimea de grebăn 154 cm, greutate 1000 – 1200 kg), culoarea mahonului până la nuanţe de roşu închis, coarnele lungi, culoare închisă, sub formă de liră, unele exemplare se nasc fără coarne (akeratos), membre rezistente, puternice, ongloanele negre (se poate deplasa pe distanţe foarte mari în căutarea hranei). Iniţial utilizată pentru diferite munci, rasa a fost apreciată datorită rezistenţei la variaţiile mari de temperatură, fertilităţii ridicate, fătărilor uşoare, calităţii maternale, calităţii laptelui şi mai ales a cărnii. Din laptele de Salers se obţin 2 tipuri de brânzeturi: Salers şi Cantal. Efectivul total în momentul de faţă depăşeşte 330000 de capete. Datorită adaptabilităţii rasa a fost exportată în toată lumea: Europa, America de Nord, Oceania şi Africa. O mare parte din vaci sunt însămânţate cu Charolaise.

Salers x Charolaise eXcellente

charolaise-exellente-3 charolaise-exellente-4
charolaise-exellente-5 charolaise-exellente-6

Programul de ameliorareschema