Rase recomandate: Roşia Suedeză / Montbeliarde / Holstein.
Roşia Suedeză: fătări foarte uşoare, fertilitate ridicată, rasă de talie medie, producţii de lapte mari (8751 kg / 305 zile; 4.35% grăsime, 3.5% proteină, http://www.vikinggenetics.com/en/svavel/statistics.asp?ras=1), sănătatea ugerului excelentă.
Montbeliarde: rasă mixtă specializată pentru producţia de lapte, calitatea proteinei excelentă. membre rezistente, uger sănătos, condiţie corporală care asigură o fertilitate ridicată.
Holstein: regina raselor de lapte cunoscută în toată lumea pentru producţiile de lapte şi conformaţia ugerului.
Montbeliarde x Holstein: metişii au o talie aproximativ identică cu a unei vaci Holstein, masă corporală mai ridicată cu aproximativ 100kg în plus faţă de Holstein, vacile mature sunt mult mai robuste, longevitate ridicată (foarte multe ajung în lactaţia a 5-a), rata de înlocuire se reduce, greutatea la sfârşitul primei lactaţii: 600 – 750kg.
Roşia suedeză x Holstein: vaci cu o condiţie corporală superioară rasei Holstein, în special spre sfârşitul lactaţiei. Masa osoasă mai ridicată, picioare şi articulaţii mai rezistente. Fătări foarte uşoare! Numărul de celule somantice mult mai redus, reducerea problemelor de reproducţie. Greutatea la sfârşitul primei lactaţii: 600 – 650 kg.
A nu se confunda Roşia Suedeză cu celelalte roşii scandinave!, Roşia Suedeză este superioară în ceea ce priveşte producţiile şi conformaţia.
PROCROSS foloseste aşadar încrucişarea trirasială (Holstein x Montbeliarde x Roşia Suedeză) beneficiind la maxim de aşa numita “vigoare hibridă”. Efectul heterozis în cazul utilizării a 3 rase va fi de 100% atat în prima generaţie cât şi în următoarea generaţie spre deosebire de varianta cu 2 rase când heterozisul e de 100% doar în prima generaţie. Pentru următoarele generaţii dacă se continuă crossbreding-ul cu aceleaşi rase, heterozisul se va “stabiliza” la 86% comparativ cu 67% în cazul utilizării a doar 2 rase.

Heterozisul în cazul utilizării a 4 rase ar fi superior variantei cu 3 rase dar dezavantajul ar fi contribuţia mult “diluată” a fiecărei rase în parte motiv pentru care varianta optimă în cazul vacilor de lapte e cea cu 3 rase.

PROCROSS – avantaje:
– Creşterea conţinutului de SU din lapte (% de grăsime şi proteină),
– Imbunătăţirea fertilităţii: scurtarea service periodului cu 2-3 săptămâni în cazul metişilor de Holstein x Montbeliarde x Roşie Suedeză,
– Fătări mai uşoare: roşia suedeză soluţia ideală pentru junincile de Holstein: doar 5.5% fătări dificile!!!,
– Creşterea longevităţii,
– Datorită creşterii duratei de utilizare va exista un surplus de juninci care pot fi vândute!
– O îmbunătăţire considerabilă a sănătaţii, condiţia corporală superioară Holsteinului în special în primele 100 zile după fătare – vacile rămân mai uşor gestante!
– O valorificare superioară prin abatorizare datorită condiţiei corporale,
– Reducerea afecţiunilor podale: membre mai robuste,
– + 25% profit!

PROCROSS – sfaturi
–  se vor utiliza întotdeauna cei mai valoroşi tauri din fiecare rasă participantă,
–  dacă se începe cu juninci de Holstein se va utiliza msc provenit de la tauri de Roşie Suedeză datorită fătărilor uşoare,
– ulterior se va folosi msc provenit de la tauri de Montbeliarde,
– metişii de Holstein x Roşie Suedeză x Montbeliarde se vor însămânţa cu msc de la tauri de Holstein după care ciclul se reia (> Roşie Suedeză > Montbeliarde).