Încrucişarea între 2 rase diferite poartă denumirea de metisare. În ultimele 6-7 decenii metisarea a fost un cuvând “murdar”, neacceptat în cercurile crescătorilor de taurine. Situaţia s-a schimbat în momentul de faţă, din ce în ce mai mulţi fermieri vorbesc despre metisare, despre încrucişari între 2 sau 3 rase.

Ce anume a determinat acestă schimbare de opinie?
Pentru început să comparăm situaţia din momentul de faţă cu ceea ce se întâmpla în urmă cu câteva decenii: afacerile crescătorilor de vaci de lapte prezintă un risc mult mai ridicat în momentul de faţă comparativ cu situatia din urmă cu 50 de ani când ferma reprezenta un stil de viaţă fără prea mult stress când era vorba de bani. Orice fermier care muncea din greu şi acorda suficientă atentie fermei avea succesul garantat.

Sursa de bani pentru crescătorul de vaci de lapte în momentul de faţă nu o mai reprezintă doar laptele ci şi vânzările de viţele de prăsilă, vaci reforme, tăuraşi la îngrăşat, pentru a putea reduce costurile legate de furajare, costurile de producţie. Fermierii nu pot aloca bani doar din producţia de lapte pentru a achiziţiona material seminal sexat necesar obţinerii de viţele pentru înlocuire, pentru a suporta cheltuielile cu medicul veterinar, diferite achiziţii (furaje, medicamente, etc).