Folii siloz / aditivi siloz

Despre însilozare:

  • metodă de conservare a furajelor prin murare, în lipsa aerului (condiții de anaerobioză), în prezența bacteriilor lactice anaerobe (fermentație lactică) la un pH acid (3-4),
  • conținutul în SU (substanță uscată) al furajelor care urmeaza să fie însilozate este cuprins între 18 și 45% (30-45% pentru graminee/leguminoase; 28-32% pentru porumb plantă întreagă; 20% pentru borhotul de bere; 18-20% în cazul frunzelor de sfeclă; etc,
  • fazele optime de însilozare: pentru graminee – începutul fazei de înspicare, pentru leguminoase – faza de butonizare, începutul înfloririi, pentru porumb – lapte ceară,
  • momentul recoltării – coasei: dupa-amiaza (conțintul în glucide este mult mai ridicat),
  • temperatura ideală: să nu depășească 30ºC.

Factorii care influențează însilozarea:

  • raportul zaharuri/proteine din furaje: cu cât conținutul în zaharuri ușor fermentescibile e mai ridicat cu atât însilozarea se va realiza mai ușor, raportul este influențat de:  1) tipul de furaj (porumb, triticale, graminee, leguminoase), 2) compoziția botanică (graminee/leguminoase), 3) stadiul de recoltare al furajelor,
  • gradul de contaminare al furajelor cu microorganisme (bacterii nedorite),
  • tasarea: furajele cu conținut ridicat în fibră (recoltate întrun stadiu târziu), netocate, tasate superficial creează spații cu aer în interiorul furajului și condiții improprii pentru bacteriile lactice care au nevoie de anaerobioză (lipsa oxigenului),
  • conținutul în SU (substanță uscată): ideal 30-45%, un conținut mai redus în SU înseamnă un conținut mai ridicat de apă și o fermentație nedorită,
  • compoziția botanică a amestecului (graminee/leguminoase): leguminoasele se însilozează mai greu decât gramineele.
însilozare ușoară însilozare medie însilozare dificilă însilozare foarte dificilă
porumbul gramineele ofilite gramineele verzi recoltate întru stadiu timpuriu furajele murdare (contaminate cu pământ)
tăiețeii de sfeclă frunzele de sfeclă trifoiul roșu, lucerna, alte leguminoase furajele ude
borhotul de fructe gramineele verzi borhotul de bere furajele cu conținut ridicat în apă

Avantajele însilozării:

  • pierderi reduse de substanțe nutritive,
  • puțin influențată de condițiile de mediu (în perioadele ploioase – primăvara/toamna),
  • spații reduse de depozitare,
  • furaj valoros diponibil și pe perioada de iarnă,
  • furaj lactogen.

Mai multe despre însilozare: fermentațiile nedorite, mucegaiurile din silozul de porumb și micotoxine, microorganismele din siloz, însilozarea corectă, timpii de însilozare, etc (descarcă aici)